+90 545 657 41 88

Sosyal Medyada Biz}

ISO 22000

ISO 22000

GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ İÇİN ISO 22000 BELGESİ NEDİR?

ISO 22000 gıdaISO 22000 belgesi uluslararası bir gıda güvenliği standardı belgesidir, dünya çapındaki ISO kuruluşları, gıda güvenliği kontrol sistemi için gereksinimlere ulaşmada yardımcı olur. ISO 22000 belgelendirme, çiftlikten hotele, bağlantı ve transfere, depolama,  dağıtım ve paketlemeye kadar gıda tedarik zincirindeki tüm kuruluşlar tarafından kullanılabilir. Güvenlik sebepleriyle sağlıklı gıda için artan tüketici talepleri, ISO 22000 belgelendirme talebini günden güne arttırmaktadır. ISO 22000, işletmelerin kalite, gıda güvenliği sistem kontrolü ve risk analizi gibi konularda ilerlemesine yardımcı olur. ISO 22000 belgelendirme, ISO 22000’in yöntem ve uygulamaları ile müşteri arasında güvenli bir uyumun başlaması için merkezi danışma noktası oluşturur. Bu, pazar gücünün uluslararası standartlara ulaşması için kolay anlaşılan daha etkin bir uygulama olup, etkili bir araç kombinasyonudur.

ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR?

ISO 22000, 2005’te yayınlanan yenilikçi bir güvenli gıda yönetim sistem standardıdır ve onaylayan kuruluş, gıda denetiminin yanı sıra gıda ile ilgili şirketler ve sertifika sağlayıcısıdır. HACCP tabanlı kontrol sisteminin yanı sıra bazı yenilikçi güvenli teknikleri de içerir:

  • Yeni teknolojiler geliştirmek ve onaylamak gıda güvenliği ve kalitesini arttırır.
  • Gıda imali sırasında mikroorganizmaların genetik tepkilerinin anlaşılması
  • Uygun olmayan ortamlarda (yüksek basınçta işleme, darbeli elektrik alanı, ultrasonik ve ultraviyole ışınları gibi) imal edilen gıdalarda bulunan mikro organizma davranışlarının incelenmesi.
  • Gıdadan bulaşan risklerin değerlendirilmesi
  • Gıda tanımlama işlemi sırasında güvenlik kontrolü ile riskin aza indirilmesi
  • Gıda araştırması, düzenlemesi ve iş çevrelerinde kontrol kurması için bilgi ve tavsiye aktarma ve gıda ile ilgili çiftlikten sofraya kadar temel tehlikelerin en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması
  • Gıda ile ilgili hammadde satın alımı, depolanması, üretimi, kalite kontrolü, paketlenmesi ve dağıtım kanalları gibi tüm adımları ve konuları kapsar.

ISO 22000: Kamu ve özel sektörlerde hem gıda imalatı hem de gıda yan sanayide (paketleme, depolama ve dağıtım kanalları) genel geçerliliği olan 2005 standardıdır. Onlar, işletmeye gıda güvenlik tehlikelerinin yönetimi ile ilgili işletme faaliyetlerinde ne yapmaları gerektiğini söyler ancak nasıl yapılması gerektiğini belirtmezler. Herhangi bir işletme kendi faaliyet, ürün ve hizmetleri dışında, ortaya çıkan gıda güvenliği sorunlarını çözmek için kendilerine ait ISO 22000 gıda güvenliği sistemini geliştirebilirler.

ISO 22000 Belgelendirme ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Uygulamasının Adımları

             İşletmenin büyüklüğüne ve türüne bağlı olarak ISO 22000 belgelendirme ve HACCP tabanlı gıda güvenliği sistem tasdik işlemleri 3 ila 6 ay içinde tamamlanabilir. Bu, tamamen şirketin büyüklüğü, sürecin karmaşıklığı ve gıda güvenliği tehlikelerinin en aza indirilmesi şirketin mevcut kontrolüne bağlıdır. Aşağıda işletmenin hazır bir kılavuz olarak istediği ISO 22000 gıda güvenliği sisteminin uygulama ve tasdiki adım adım verilmiştir. Önce şirketin ISO 22000 uygulaması sonra HACCP belgesinin tüm gereksinimlerini her bir Codex kılavuzuna göre kapsamaktadır.

  • HACCP (Kritik kontrol noktalarında tehlike analizi) davranış ve ISO 22000 farkındalık programları (Tüm çalışanlar)
  • Tüm departmanların gıda güvenliği takım lideri ve gıda güvenliği takımının belirlenmesi
  • Gıda güvenliği için gerekli ön programların tanımlanması, kurulması ve uygulaması
  • Tehlike (risk) analizinin yapılması ve hassas kontrol noktalarının tanımlanması
  • ISO 22000 belgelerinin hazırlanması ve kritik kontrol noktalarında tehlike analiz sisteminin planlanması. Ayrıca ürün özelliklerinin belgelenmesi
  • İç denetçilerin eğitilmesi

    ISO 22000

    ISO 22000

  • İlk iç denetim aracılığıyla sistemin değerlendirilmesi
  • Denetim bulguları için düzeltici önlemlerin alınması
  • Belgelendirmenin uygulaması
  • İkinci iç denetim aracılığıyla sistemin değerlendirilmesi
  • Belgelendirme kuruluşu tarafından HACCP planın ön onayın denetimi ve yerinde doğrulanmasında fayda vardır
  • Belgelendirme denetimi tarafından verilen önerilerin dikkate alınması
  • Belgelendirme kuruluşu tarafından son denetimin yapılması ve HACCP/ISO 22000 için tavsiyeler
  • Son belgelendirme denetiminde çıkan uygunsuzlukların dikkate alınıp düzeltilmesi.

18 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN